Ook dit jaar biedt BOT (Brussels Operette Theater) een eindejaarsproductie aan, nl. H.M.S. Pinafore en dit op zaterdag 9 december in 30CC Leuven en op 16 december in KVS Brussel.
HET BRUSSELS OPERETTE THEATER PRESENTEERT HMS PINAFORE WILLIAM S. GILBERT EN ARTHUR SULLIVAN HMS Pinafore* is een van de meest geliefde operette in de hele Angelsaksische wereld. Met de HMS Pinafore scoorde het legendarische duo Willliam S. Gilbert en Arthur Sullivan, scenarist en componist, goed voor 14 operettes, zijn eerste blockbuster hit. Meteen na het ontstaan van het werk in 1878 werd het gelanceerd in de Verenigde Staten en begon het zijn internationale carrière. Sedertdien werd deze iconische operette met Sullivans onvergetelijke melodieën en Gilberts lichtvoetig libretto met grote regelmaat opnieuw opgevoerd, al dan niet geüpdated. Er volgden ontelbare opnames, verfilmingen en tvuitzendingen, en heel onlangs nog (seizoen 2021/22) een reeks voorstellingen door de English Nationale Opera in London. Gilberts libretto van Her Majesty’s Ship Pinafore neemt op typisch Britse wijze het Victoriaanse klassensysteem op de korrel, steekt het vrolijk de draak met de Royal Navy – Queen Victoria was not amused, I think – drijft de spot met hypocrisie, snobisme en (Engels) chauvinisme, en maakt zich lustig over onbekwame figuren die konden opklimmen tot de top. Het verhaal: Goede afkomst versus ware liefde Op het dek van het fictieve koninklijke marineschip ontspint zich het verhaal van de dochter van de kapitein, die verliefd wordt op een matroos uit een lagere klasse, terwijl haar vader haar wil laten huwen met een oude admiraal, ook minister van de British Navy. Goede afkomst versus ware liefde. “Things are seldom what they seem” zegt een van de personages. Na een reeks hilarische situaties wordt alles dramatisch omgegooid door een verrassende wending tegen het einde van het verhaal, met in dit geval het omkeren van de conventionele sociale orde. Er wacht de toeschouwer een voorstelling vol onversneden entertainment, met geestige en grappige teksten en melodieën die blijven hangen. De titel zelf is humoristisch. ‘Pinafore’ (een schortje voor vrouwen of kinderen) als naam voor het vlaggenschip van de British Navy zet al meteen de ironische toon van het stuk.
Taal: Engels, met boventiteling Nederlands, Frans (in Brussel).
Data en locatie 30CC LEUVEN op zaterdag 9 december om 14.30 en 20.00 uur. Toegangsprijzen 26 € voor Rang 1 – senioren (korting 5%) 24,70 € 23 € voor Rang 2 – senioren (korting 5%) 21,85 € 
KVS BRUSSEL, Lakensestraat 146, 1000 Brussel op zaterdag 16 december 2023 om 14.30 en 19.30 uur. Toegangsprijs 23 EUR RESERVATIE Bestelling van kaarten dient te gebeuren via Rita De Greeve (ritadg@telenet.be); zij doet dan een globale bestelling. Opgelet: - voor Leuven: uiterlijk 15 september het definitieve aantal gewenste kaarten; - voor Brussel: uiterlijk 15 oktober. Parking Brussel: de KBC-parking met inrit Opzichtersstraat. Parking open vanaf 13.00 Ophalen wagen- tot uiterlijk 23.45 uur. Bij inschrijving zijn de namen en de nummerplaten vooraf te melden en dit tot uiterlijk 10 december. Zonder reservatie, geen parking.

Andere activiteiten